{ "title": "Ceza Sahası", "image": "https://www.futbolterimleri.gen.tr/images/ceza-sahasi.jpg", "date": "23.01.2024 06:50:24", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Ceza sahası, oyun alanının her iki ucunda aşağıda dile getirildiği benzeri belirlenir. Kale direklerinin iç kenarlarından 16,5 m (18 yard) uzaklıkta kale çizgisine yüksek iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içerisine doğru 16,5 m (18 yard) yüksek uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan hüküm alanıdır. Her bir hüküm alanı içerisinde kale direklerinden eşit uzaklıkta ve kale çizgisine 11 m (12 yard) noktasında oyunun başladığı ve çapı 9 metre 15 santimetredir. Her iki meydanda da sahanın nihayetinde yer alan kalelerin miktarı, 7 metre 32 santimetre en ve 2 metre 44 cm'de boyunda şeklindedir. Sahanın 2 kısmında 2 kalenin önünde ise hüküm alanı çizilir. Bu hüküm alanı çizgisinin kaleye uzaklığı 16, 5 metredir. Hüküm alanının içerisinde altı pas denilen ve kale vuruşlarının kullanıldığı bir alan bulunur. Bu alan da kaleye 5,5 m mesafededir. Hüküm sahası içerisinde yer alan penaltı noktası kale çizgisine 11 metre mesafededir, penaltı atışı yapılacaksa bu nokta üzerinden yapılır. Hüküm alanının haricinde, kaleye tam cepheden bakan kısımda 1/2 bir yay çizilir, bu yayın her bir köşesinin penaltı noktasına uzaklığı 9 metre 15 santimetredir. Futbol oynanan sahanın köşelerine, oyun sahasını çevrelediğini belirleyen 1 metre yarı çaplı çeyrek daire biçimde yay çizilir. Köşeye isabet iştirak eden bu dairenin ortasına da bayrak dikilir. Futbolda çok fazla sözcük ve terim kullanılmaktadır. Sebep oyun içerisinde oyuncuların birbirlerine seslenmesi, sebep hakemin hükümleri gerekse de maçı izleyenlerin birçok kez kullandıkları bu kelimeler ve terimler, futbol kurallarının kısaltılmış ve özetlenmiş anlamıdır.

Gol: İki takımdan birinin diğerinin korumakta olduğu kaleye, topu belirlenmiş kurallar çerçevesinde sokmasıdır.

Faul: Oyuncunun rakibine kural dışı davranış yapması sonucu hakemin verdiği karardır.

Ofsayt: Oyuncu, rakip kaleye toptan ve rakibin sondan 2. Oyuncusundan daha uzak olmayan ise ofsayt pozisyonundadır.

Aut: Rakip kaleye atılan topun, kalenin üzerinden ya da yan kısmından çizginin dış tarafına çıkmasıdır.

Korner: Rakip kaleye atılan topun, rakibe çarparak, kalenin üzerinden ya da yanından çizginin dışına çıkmasıdır.

Taç: Topun rastgele bir oyuncu aracılığıyla futbol alanını çevreleyen çizgilerin saha eni boyunca oyun alanı dışına çıkmasıdır.

Penaltı: Hüküm sahası içerisinde rakibe yapılmış olan faulün cezalandırılmasıdır. Kaleye 11 metre mesafede yer alan penaltı noktasından kaleye doğru yapılmış olan, tek oyuncunun yaptığı vuruştur.

Frikik: Rakibe yapılmış olan faul sonrası rakip hüküm sahasına uzak olmayan noktadan yapılmış olan direkt vuruştur.

Şut: Oyuncunun rakip kaleye topu direkt biçimde göndermesidir.

Kırmızı Kart: Oyuncunun rakibe ya da hakeme kural dışı tutumu sonucu, ihlal tekrarı ya da disiplinsiz davranması nedeniyle hakem aracılığıyla gösterilen kartla oyun dışı kalmasıdır.
" } ] }