{ "title": "Kale", "image": "https://www.futbolterimleri.gen.tr/images/kale.jpg", "date": "20.01.2024 03:50:43", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Kale, futbolda olmazsa olmazlardan biridir. Futbolun en önemli kuralı ve en büyük amacı olan gol durumu bu kale içerisinde gerçekleşmektedir. Elbette ki kalenin standartlara uygun olması şarttır. Futbol kuralları içerisinde kalenin ölçüleri yani genişliği yüksekliği gibi farklı şekillerde standartları bulunmaktadır. Bu standartlar fifa genel sekreterliği tarafından belirlenmiş ve yıllarca değiştirilmemiştir. Yatay bir dikdörtgen şeklinde olan kale, futbol sahası içerisinde iki tane olacak şekilde her iki takıma verilmiştir. Saha içerisinde karşı karşıya olması gereken kaleler, sahada kısa kenarların tam orta bölümüne yapılmıştır. Bu iki kaleden biri bir takıma diğeri ise bir diğer takıma verilmiştir. Bu kalelere atılan topların tutulması içinse birer kaleci kale önünde beklemektedir. Kaleler, zeminde dik olarak yerleştirilen iki direk ve bu direklere bağlanmış olarak filelerden oluşmaktadır. Futbolun genel amacı olan topun karşı takım tarafından kaleye sokulması durumunda top bu kaleye atılmalıdır. Atılan top arkadan saha dışına gitmemesi için ise bu fileler görevini yaparak topu tutmaktadır. Kale, futbol sahası dışında yapılmıştır. Yani dikdörtgen şeklinde olan futbol sahasının kısa çizgilerine dikile direkler saha dışında kalarak futbol oyun alanına herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Bunun yanında kale yapımında ayrıca iki dikine direkten başka bir de zemine paralel olan direkler bulunmaktadır. Bu direk ise kalenin üst sınırını oluşturmaktadır.

Kale, yapım sırasında Fifa'nın belirlemiş olduğu bazı standartlara sahip olmalıdır. Aksi durumda bu futbol sahasında herhangi iki takım arasında futbol maçı oynanamaz. Bu standartlara göre genellikle ülkemizde demirden yapılmış olan kale direkleri aslında tahtadan ya da metalden olmak üzere onaylı malzemelerden üretilebilmektedir. Fakat belirtmek isterim ki kale direklerinde kullanılacak olan direklerin rengi ne olursa olsun kesinlikle beyaz olmalıdır. Aksi durumda bu kale geçersiz olacağından dolayı futbol sahasında geçerli bir futbol maçı oynanamaz. Kale direkleri arasındaki mesafe de yine önceden futbol kuralları için belirlenmiş olan standartlara göre yapılmalıdır. Dikine olan direklerin arasındaki mesafe ülkemizde ve dünyada tüm futbol sahalarında 7,32 metre olmalıdır. Bu ölçüler ile yapılan kale oynanacak olan futbol maçı için geçerli olacaktır. Futbol sahası içerisinde bulunan kalelerin bir de zeminden yüksekliği bulunmaktadır. Bu yükseklik ise yine futbol standartlarına göre tam olarak 2,44 metre olacak şekilde ayarlandığında tam olarak bu kale geçerli olacaktır. İşte bu standartların yanında kalelerin arkasında bulunan fileler birçok kişi tarafından zorunluymuş gibi düşünülse de bu fileler resmi olarak herhangi bir mecburiyet gerektirmemektedir. Yani bir futbol sahasında bulunan kalelerin arkasında file bulunmayabilir. Fakat ülkemizde ve dünyada kaleye atılan topların uzağa gitmemesi için ve aynı zamanda atılan gollerin daha rahat görülebilmesi için hemen hemen her kalede file bulunmaktadır.

Kale arkasına yerleştirilmiş olan fileler ilk olarak 1889 yılında atılan topların gol olup olmadığı üzerine taraftarlar arasında çıkan tartışmalar nedeni ile bir mühendis tarafında üretilerek bir futbol maçında kullanılmıştır. Bu filenin kullanımı son derece olumlu bir şekilde sonuç verdiği için günümüzde bütün futbol maçlarında kullanılmaktadır.
" } ] }